Ti personlige

1) Beskriv dig selv med 3 ord?
Ambitiøs, Målrettet, Empatisk.

2) Hvad brugte du dine studieår på?
Som studerende på universitetet har man meget at se til, men det har ikke afholdt mig fra at kaste mig over en masse andre ting ved siden af. Jeg har fx haft et hav af jobs. Jeg har gjort mig med alt fra rengøring og uddeling af post, til at være sælger i supermarkeder og på en tankstation. Jeg gør hvad der er nødvendigt for at nå mine mål, og jeg er ikke sart. Jeg brugte i øvrigt flere år som pendler mellem Falster og universitet og jobs i København. Til tider var det en noget kedelig tilværelse, det indrømmer jeg gerne, men det var noget jeg målrettet kæmpede mig igennem.

3) Der er noget med du går op i menneskets forhold til dyr?
Ja det er korrekt. Og i vil vide lidt mere om det kan jeg høre. Well, here goes: jeg mener bestemt, at dagens samfund er stærkt præget af et gennemgående antropocentrisk verdenssyn. Mange mennesker har en forfejlet tro på, at vi som art er den ubestridte leder af et eller andet imaginært artsmæssigt hierarki. Til dem der tror på det siger jeg fint nok – og ryster på hovedet. For det er da fair nok hvis du tror på menneskelig exceptionalisme, baseret på en idé om, at netop evnen til at tænke abstrakt, er hævet over alle andre evolutionære kompetencer, som andre dyr mestrer bedre end mennesker. Det gør at vi i så fald må karakterisere dig som artsist, eller artschauvinist, som det oftere kaldes.

Jeg tror på noget helt andet. Jeg tror på at alle arter fundamentalt er lige. Mennesker er dyr, og derfor bør det altid formuleres ‘mennesker og andre dyr’. Samtlige arter har formået at tilpasse sig og overleve i den evige evolutionære kamp, og det skyldes deres unikke evolutionære evner og kompetencer. Menneskets evne til at tænke abstrakt, er kun én evolutionær evne blandt en ufattelig mængde af andre. Der er ingen grund til at argumentere for, at netop denne ene evolutionære evne skal værdisættes højere end andre. Mennesker har en uheldig tendens til at værdisætte arter ud fra hvor meget de minder om mennesket, eller hvor nuttede de er. Jeg tror på vigtigheden i at have et usentimentalt og rationelt forhold til emnet om menneskets plads i naturen, og vores forhold til andre dyrearter.

4) Hvad med kød, spiser du så ikke det?
Nej. Jeg stilles ofte dette spørgsmål i forbindelse med debatter om dyr og landbrug. Jeg opsøger sjældent denne debat med mennesker jeg ikke kender. Min erfaring er nemlig, at folk, i særdeleshed i et så intenst kød-fikseret land som Danmark, stejler og går i angrebsposition over for folk der tilfældigvis ikke indtager kød. Det undrer mig at folk går så meget op i om man indtager en særlig kategori af fødevarer eller ikke. Jeg ville personligt ikke tage større notits af det hvis en person ikke indtog en anden kategori af fødevarer. Det er ganske naturligt for mennesker at spise kød. Jeg noterer mig dog, at der er en lang række problemer i forbindelse med den globale industrielle kødproduktion. Hvordan I andre forholder jer til emnet er helt op til jer selv.

5) Hvilke bøger kan du anbefale?
Jeg læste for nyligt LLR, en ganske sjov dansk politisk bog, hvor Lars Løkke Rasmussen fremstilles i et lidet flatterende lys. Den kan anbefales. En del andre kan anbefales, men lad os holde os til et overskueligt antal. Animal Liberation af Peter Singer er værd at se nærmere på. I dette fremragende værk argumenterer Peter Singer for det fornuftige i at anskue alle dyrearter som lige. The End Of Faith: Religion, Terror, and the Future of Reason af Sam Harris er også et godt bud på en god og interessant bog. I denne bog redegøres der for det irrationelle i religion og overtro. Endelig kan jeg stærkt anbefale The Bogleheads’ Guide to Investing, hvis det er investering man går op i, samt, i forlængelse heraf, bogen Early Retirement Extreme: A philosophical and practical guide to financial independence, af danske Jacob Lund Fisker, som formår at give gode tips til at leve billigt og ikke falde for forbrugerismefælden. (Bemærk, fuld åbenhed: Afsnittet her indeholder reklamelinks til Saxo. Jeg modtager en mindre kommission for at henvise dig til de omtalte bøger. Prisen er for dit vedkommende den samme lave som den altid ville være).

6) Kom med dit bud på gode film
Jeg har en svaghed for Back To The Future filmene. Det er selvfølgelig klart at fremtidsvisionen fra filmene var gakket, særlig hvis man ser dem i dag, men man skal være et skarn for ikke at blive fanget af plottet og karaktererne. Og så gør det ikke så meget at profetierne om flyvende biler og hoverboards i hobetal indtil videre lader vente på sig. Jeg mindes første gang jeg så filmene som knægt, og jeg føler den samme entusiasme som den gang, når jeg ser dem i dag.

7) Hvad ser du på TV?
I min husstand har vi for længst droppet det gamle flow-TV. Jeg har svært ved at se fidusen ved det, og der synes at være flere reklamer end reelle programmer på sendefladen. On-demand bliver der dog streamet en del på husstandens TV-skærme. Særligt nyheder, dokumentarer og debatter fanger min interesse. Generelt er jeg meget glad for DR-kanalerne. Jeg er en af de tilsyneladende få der med glæde betaler sin licens. Ja, jeg synes faktisk DR laver fremragende programmer, og et skud Deadline er sjældent helt dårligt. Ellers følger jeg diverse kanaler på youtube inden for emnerne politik, økonomi og investering samt teknologi.

8) Et spændende rejsemål vil for dig være?
Månen eller Mars! Der er ingen tvivl om, at tanken om at betræde et uberørt og helt nyt landskab vækker en gnist i mig. Mulighederne for at indfri dette eventyrlige mål synes dog noget begrænsede, på trods af planer om ekspeditioner til Mars osv., det må man jo erkende. Oh well. I manglen på muligheden for en tur i rummet, tager jeg også gerne til takke med en rejse til verdens uberørte naturområder. Jeg har ingen interesse i charterferier, men giv mig en rygsæk og et spændende land med vild natur, så er jeg klar.

9) Har du et favoritcitat?
Jeg kunne sagtens nævne en hel række af fremragende citater, men nu jeg skal nævne et enkelt bliver det det følgende: ”All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident”. Citatet stammer fra den tyske filosof, Arthur Schopenhauer. At alt i universet er evolutionært og dynamisk, er en velkendt antagelse fra undertegnede, og dette citat synes at give opbakning til dette.

10) Hvad tænker du om fremtidsperspektiverne for mennesket?
Jeg tænker at de kommende år bliver afgørende, for det er her vi skal se om mennesket for alvor påtager sig det ansvar der er nødvendigt, for at rette op på den nuværende ubæredygtige situation. På den ene side ser jeg positive tegn, og noget der er karakteristisk for mennesket, er artens evne til at finde på smarte nye ideer og løsninger. Jeg ser dog også en masse negative tegn, og det er skræmmende at tænke over hvor irrationelt mennesket lever i øjeblikket. Fremtiden bliver dog spændende inden for en hel række områder, ikke mindst inden for teknologi og IT. Virtual reality er i øjeblikket ved at få en revival, hvis man da kan kalde det det, da det aldrig rigtig er slået til, men nu ser det trods alt ud til det snart gør. Internet spreder sig i stigende grad til at være en integreret del af alle former for enheder. Og så opstår der i disse år et nyt form for demokratisk fælleskab via diverse tjenester på internettet, samt et opgør mod etableret tankegang. Det er friske pust i en verden der trænger til forandring.